sâmbătă, 12 mai 2012

Arta florala


sau despre cum stam la capitolul comert cu flori in Timisoara si la nivel national, aruncand o privire si la vecini…

Cornelia Izbasa este numele meu – ma numar printre cei care lucreaza in domeniul care le place, doresc sa faca bine treaba inceputa, dar care se lovesc de un sistem defect, de multe ori descurajator -  in opinia mea.

De curand am avut o discutie cu una dintre colaboratoare – ea aduce saptamanal materiale decorative din Ungaria – despre “ordinea efectuarii operatiilor” la vecinii nostri. Ea spunea: pietele sunt pentru en gros-uri, iar florariile pentru vanzare en-detail. Nimic mai simplu, iar rezultatul: un sistem care functioneaza la parametri echilibrati tinand cont de situatia economica mondiala.

Sa revenim in tara. Lucrand in domeniu de cativa ani, ca designer floral, pot spune ca ma lupt cu acest haos in care, fiecare “da din coate sa-i iasa bine afacerea”,  netinand cont de cate nereguli comite! Cineva doarme si altcineva profita de acest lucru! Recent, fiscul nu-i mai iarta, dar pana acum ce a facut?

Fiscul nu-i mai iarta pe florarii care vand fara sa declare toate vanzarile. In Bucuresti, Garda Financiara a inceput deja sa aplice amenzi usturatoare care au insumat 130.800 de lei. Pe langa aceste amenzi care depasesc 30.000 de euro, a fost suspendata activitatea a 14 agenti economici pentru o perioada de trei luni, potrivit datelor oficiale furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Local avem exemplul din Piata 700, unde, la inceput de an scolar, florarii au fost amendati; multi neavand acte de provenienta a marfii, dar situatia e mai complexa:vorbim despre infracţiuni de evaziune fiscală precum şi neplata taxelor şi impozitelor către stat.  Deci, se pandeste infractiunea, nu se gasesc metode de combatere!

Cat despre depozitele cu vanzare en gros rezulta ca nu are importanta daca esti persoana fizica sau juridica,  oricum in Timisoara vei putea cumpara flori dupa bunul plac. Nu pot spune acelasi lucru despre Brasov, unde fiind solicitata pentru un eveniment, am fost placut surprinsa de colaborarea distribuitorilor en gros, exclusiv cu persoane juridice din domeniu.

Si atunci se pune intrebarea: Cine castiga si cine este prejudiciat?

(textul original pe www.fraudaimobiliara.ro)


Niciun comentariu: