sâmbătă, 7 aprilie 2012
Si poate ca ne meritam soarta...
Timisoara anului 2011. Intreaga populatie timisoreana si nu numai este agasata de multele evenimente de natura sa deranjeze linistea si ordinea publica, evenimente avand ca personaje principale minoritatea de etnie rroma.
Trecand peste aceste “iesiri” perturbatoare, pe care le regasim mai mult in august, “luna de miere” a celor care isi castiga existenta pe alte meleaguri, sa ne indreptam atentia asupra unor aspecte mai apropiate de tema acestui blog: palatele tiganesti. Rromii sunt acuzati ca strica aspectul orasului prin aceste edificii opulente, despre care s-a discutat si se discuta in continuare mult.
Pana aici povestea e catalogata, se stie problema, se stiu vinovatii, se cauta solutii. Apropo… de cand ma stiu se cauta solutii.
Am totusi o nelamurire in legatura cu vinovatii acestia. Zilele trecute am citit cate putin despre istoria Timisoarei, mai exact despre Palatul Löffler, cel mai frumos edificiu de pe partea Surogat a Pietei Victoriei. Cladirea a fost construita in 1912-1913. Interesante sunt urmatoarele “detalii”, care scot in evidenta cum se proceda in acea perioada:
“Condiţiile puse de primărie nu erau deloc simple: proprietarul se obliga să ridice întreaga construcţie (ale cărei planuri erau avizate de arhitectul-şef al oraşului) în răstimpul unui an de zile cu întreg frontul principal terminat (o remarcă: planurile detaliate ale faţadei trebuiau şi ele prezentate şi avizate). Cerinţa Primăriei urma întocmai Planul Urbanistic General care prevedea construcţia unor clădiri mari, în stilul modern al anilor 1900. Spatele clădirii – terenul rămas liber – trebuia obligatoriu construit sau îngrădit cu un gard frumos.”
Am extras fragmentul de interes, pentru mai multe detalii, va invit sa cititi articolul in intregime aici.
Observand cladirile construite in acea perioada, adevarate bijuterii care ne incanta atat pe noi locuitorii orasului, cat si turistii din diferite colturi ale lumii, putem constata ca aceste conditii erau intradevar aplicate.
Acum, poate imi scapa mie ceva, dar din cate stiu, in continuare exista un arhitect-sef al orasului si in continuare exista un Plan Urbanistic General.
Si atunci, nelamurirea mea este: DE CE exista aceste palate grotesti, cunoscute sub numele generic de palate tiganesti? Si de ce atentia nu este indreptata in directia potrivita?
(textul original pe www.fraudaimobiliara.ro)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu