Poate ati auzit de Baile Herculane. Nu sunt la fel de cautate azi ca Baden bei Wien sau Gyula, unde concetatenii mei prefera sa goneasca in week-enduri la relaxare. Sa va povestesc cate ceva despre ea.
Baile Herculane sunt situate in Caras-Severin la granita cu Mehedinti si Serbia, intr-o zona montana feerica si inca salbatica. Clima are influente mediteraneene iar apele hipertermale ajung la 60 de grade celsius. Au descoperit-o pentru prima data romanii, care i-au inchinat altare lui Hercules, minunati de puterea tamaduitoare a apelor de aici. Popoarele migratoarele de dupa ei le-au distrus. Mai tarziu austriecii le-au dezgropat si au cladit un impresionant complex de bai publice, hoteluri, apeducte si sanatorii intr-un incantator baroc european. Baile care acum sunt evitate de volkul banatean erau vizitate de nobili si imparati. In 1852 Franz Iosif le considera “cea mai frumoasa statiune de pe continent”. Comunistii au adus turismul de masa, construind hoteluri cu sute de camere si stranduri publice. In anii ’80 se ridica pe locul apeductelor antice pentru protipendada comunista Hotelul Roman la temelia caruia aveau sa fie ingropate ruine de 2000 de ani.
Prin 2001 vantul schimbarii incepe sa se simta si in acest colt uitat de tara. O companie romana Argirom International S.A. detinuta de un deputat PSD de Caras-Severin si cativa politisti de rang superior cumpara Hercules S.A. pentru 1,5 milioane de dolari. Argumentul privatizarii de acest fel: “avandu-se in vedere specificul balneoclimateric si renumele societatii comerciale Hercules S.A. Baile Herculane, starea de degradare avansata a bazei materiale, procedura de privatizare se va derula pe baza de negociere cu ofertanti care sa se angajeze la un program de investitii stabilit de acord cu Ministerul Turismului, care sa conduca la reabilitarea acestei statiuni”.
Ce se mai intampla azi, in 2009 toamna cu Baile Herculane?
Baile Hebe, Venera si Neptun sunt intr-o stare avansata de degradare si sunt inchise. Hotelul Decebal sta sa se prabuseasca, inconjurat de gramezi de moloz si marmura sparta, Casinoul degradat e partial ocupat de o cofetarie modesta, partial de un muzeu care nu a avut vreodata vizitatori. Cateva hoteluri au fost vandute cu 4,5 milioane de euro pentru a acoperi datorii facute in fotbal si politica de patronii de doi lei ai statiunii, iar Baile Sulfuroase candva pline de nobilimea europeana sunt populate acum de soareci si vagabonzi. Doar statuia lui Hercules ridicata pe la 1847 priveste intr-un etern impasibil la zvarcolirile prezentului.
Imobile de o frumusete aparte aflate in patrimoniul cultural european pot fi eventual decoruri pentru filme de razboi mai degraba decat atractii turistice. Romantismul s-a transformat in tragedie romantica la Baile Herculane. Asemenea popoarelor migratoare de altadata, hoardele de smecheri din zilele noastre au transformat o perla intr-un ciob de sticla. Un ciob de sticla prin care se vede stramb viitorul acelui loc candva frumos… Si credeti-ma ca era frumos.
(textul original pe www.fraudaimobiliara)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu