sâmbătă, 16 iulie 2011

Gigi Duru' din Tara lu' Papura Voda

Zilele trecute ma abordeaza un vecin. Calm si tacticos de obicei, acum se arata derutat si nervos.

-Uite vecine! Au venit sa instaleze reteaua de gaz la asta cu casa din spate. Trebuiau sa monteze firida cu contoare. Vecinu’ cu casa a zis ca nu vrea sa monteze pe casa lui chiar daca gazul e pentru el. Si au montat ditamai firida pe casa mea. Fara sa ma intrebe…

-Cum adica? intreb nedumerit.

-Adica au venit si au instalat ditamai cutia de gaz pe casa mea desi gazul e pentru altul. Eu am fost la servici. Au venit si gata, au montat cutia direct pe peretele de la strada al casei mele si asta fara sa ma intrebe de sanatate, fara sa le dau acordul, fara nimic… Am fost la E.on si am intrebat. Au zis ca au autorizatie si ca totul sa facut conform legii. Care lege… e casa mea?

Am hotarat sa dau o mana de ajutor vecinului meu si m-am angajat sa somez E.on Gaz. Voi trimite o somatie cu dichis, cu antet cu tot ce trebuie doar, doar voi atrage atentia asupra situatiei stupide pe care un grup de muncitori ai companiei E.on, lipsiti de bunul simt minimal si in total dispret fata de proprietate au creat-o.


Zis, facut, trimis… venit raspuns.

Va citesc din raspuns, si incerc sa nu ma enervez din nou:

Proiectul pentru bransamentul de gaze naturale ce deserveste imobilul… a fost avizat din punct de vedere tehnic de catre subscrisa in calitate de operator al sistemului de distributie a gazelor nr.12600/15.03.1999. (adica eu am pasat si eu am dat cu capu’, in calitatea mea de Gigi Duru’ facut mare operator prin ’99) Atat proiectul, executia, receptia… a fost efectuata conform legislatiei in vigoare la momentul respectiv. (deci a fost efectuata saptamana trecuta aprilie 2011 daca ai uitat nenea Gigi Duru’)Va comunicam prevederile art.96 din Legea gazelor nr.351/2004… pentru protectia obiectivelor din sectorul gazelor naturale se interzice tertilor: a) sa realizeze constructii de orice fel in zona de siguranta,(adica casa pe care voi ati amplasat lucrarea fara acordul proprietarilor, casa care este proprietatea mea de 20 de ani este acum si ilegala)… in cazul in care in mod exceptional este necesar ca pe terenul pe care este amplasata reteaua de alimentare cu gaze naturale sa se execute o constructie, proprietarul acesteia va suporta toate cheltuielile de modificare a traseului acesteia (sau totusi “in mod exceptional”mai am varianta de a plati prostia voastra si modificarea traseului).

Un director tehnic si un jurist semneaza ineptia asta.

Am hotarat sa ii dam in judecata, pentru ca probabil vecinul meu chiar se plictisea de bine in tara asta.

Si aflati asa ca Gigi Duru’ in Tara lu’ Papura Voda nu e vreun Dorel lipsit de inteligenta si bun simt ci chiar E.on Gaz (adica E.on nu E.om) plina doar de cinism, dar va rog sa nu ma intrebati cine e Papura Voda pentru ca incerc sa mentin blogul apolitic (dar nu mai dureaza mult nici asta).

(textul original pe www.fraudaimobiliara.ro)

sâmbătă, 9 iulie 2011

Breaking news... forever

Am citit azi un articol de maxima noutate, optimist, plin de verva si m-am bucurat ca am dat de el… glumesc evident, nu mai exista demult asa ceva in tara asta. Deci sa vedem:

Prima Casa 4 ar putea creste numarul tranzactiilor imobiliare
In ultima saptamana a acestei luni, imediat dupa Pasti ar putea deveni functionala noua varianta a programului Prima Casa. Ajuns la varianta 4, programul va fi diferit fata de editiile precedente. Statul, care pana acum garanta integral achizitiile de locuinte, a decis sa imparta cu bancile riscurile creditarii. In acest fel se spera la cresterea numarului de finantari, acordate in conditii mai usoare fata de cele de pe piata. Aceasta ar putea insemna o crestere a numarului de locuinte care isi schimba proprietarul.


Vax, dar nu vax albina ci vax pur si simplu. Si chiar imi doream candva sa devin jurmalist…

Adica acum “sa lansat” Prima Casa 4 pentru ca nu au functionat celelalte, nu e destul de clar. Adica primele trei sau cate variante ori fi fost de Prima Casa nu au fost in stare sa ridice nici macar cu 2-3% numarul tranzactiilor imobiliare si va reusi Prima Casa 4, vax din nou. Adica va fi diferita in sensul ca statul va imparti cu bancile riscurile creditarii, deci sa fiu mai explicit statul cel mai bun garant de pe piata se retrage si lasa bancile sa garanteze, vax si la mai mare. In acest fel va creste numarul de finantari si anume pentru ca bancile nu puteau pana acum sa garanteze creditele desi “le manca undeva” sa o faca, garantarea zic, vax continuu.


Deci, sa ne fie clar macar in ceasul al patrulea daca nu ne-a fost la Prima Casa 1,2 sau 3, programul asta e vax total si nu mai reprezinta decat praf in ochii unor jurnalisti plictisiti de meseria lor. Prima Casa 4 reprezinta esecul clar al guvernului in relansarea pietei imobiliare, un esec cu atat mai catastrofal cu cat acum, prin varianta a patra a programului guvernul se dovedeste falit si se retrage de la garantarea creditelor, nefiind de altfel foarte activ nici pana acum. Bancile nu vor sari la creditare daca nu sunt stimulate sa o faca, si nu pot fi stimulate decat fiscal de catre stat sau prin cresterea economica de catre piata. Cumparatorii nu se vor inghesui sa isi cumpere o locuinta atata timp cat exista o mare instabilitate in ceea ce priveste veniturile lor viitoare. Iar cresterea numarului de locuinte “care isi schimba proprietarul” nu aduce plus valoare pe piata imobiliara si nu relanseaza in nici un caz constructiile.

Daca “mintile luminate” care sunt entuziasmate de programe stupide gen Prima Casa cred ca guvernul a inventat roata la caruta balcanica se insala. Prima Casa reprezinta de fapt o inginerie financiara care avea obiectivul de a lansa, sau macar de a misca piata imobiliara pe banii altora, ai cumparatorilor, ai firmelor de constructii, mai nou pe banii bancilor, dar in nici un caz pe banii guvernului. Ei, nu a fost sa fie.

Daca guvernul dorea cu adevarat sa relanseze piata imobiliara putea sa aplice reteta folosita pentru prima data de Franklin Roosevelt prin programul New Deal sau Europa Occidentala prin planul Marshall si prin programele nationale de construire a locuintelor sociale. Exista reteta, exista si instrumentul Agentia Nationala pentru Locuinte, vointa si putinta sa fie… dar de la cine sa cerem asa ceva.

(textul original pe www.fraudaimobiliara.ro)

sâmbătă, 2 iulie 2011

Las Vegas

Las Vegas este inainte de toate un brand imobiliar. Daca am cumula valoarea tuturor bunurilor imobiliare ce se afla in Las Vegas sunt convins, dar absolut convins ca ar depasi valoarea bunurilor imobilelor din Romania, adica din intreaga Romanie. Cine ma poate contrazice sa o faca acum si ma voi oprii din scris. Acum…

Statie de cale ferata in mijlocul desertului, Las Vegas, Nevada avea 24.000 de locuitori in 1950 anul in care se instituie in localitate un regim fiscal permisiv pentru o activitate economica ciudata: jocurile de noroc. In 1960 avea deja 65.000 de locuitori in timp ce astazi in zona metropolitana locuiesc aproape 1 milion si jumatate de oameni, in general oameni prosperi.

Nu vreau sa fac o apologie a jocurilor de noroc. Orasul Timisoara are probabil mai multe cazinouri decat avea in 1960 Las Vegasul-ul dar nu va ajunge niciodata la prosperitatea acestuia. Vreau doar sa vorbesc despre regimul fiscal permisiv si inteligent imaginat pentru a aduce bani, multi bani la bugetul local si national si care a stimulat in aceeasi masura initiativa privata intr-o maniera pe care doar cei care au vizitat macar si in trecere Las Vegas-ul si-o pot imagina.

Pentru a va face o idee, chiar superficiala despre valoarea imobiliara si financiara a acestui indepartat oras este suficient sa urmati linkurile acestui post.

Ma intreb doar cat poate sa fie de greu pentru jalnicii nostri lideri sa imagineze un sistem fiscal coerent si stimulativ cladit pe ruinele unor statiuni parasite cum ar fi Baile Herculane sau Tusnad si care sa stimuleze cladirea unor afaceri private prospere odata cu incasari bugetare coerente si oneste. Lipsa de inteligenta si bun simt limiteaza sistemul fiscal romanesc la cresteri desantate ale TVA-ului sau taxe ascunse sub forma de amenzi si autorizatii. In timp ce cu multa vreme in urma unii au transformat desertul intr-o bogatie inimaginabila pe la noi altii, ai nostri mai exact, ne prostesc cotidian cu “dezastruoasa mostenire” sau “baietii destepti din energie” pentru care eu, tu platim impozite umflate fara nerusinare.

(textul original pe www.fraudaimobiliara.ro)