vineri, 2 septembrie 2011

Malthus sau orasele viitorului


In 1798 un preot englez emitea teoria catastrofica ce sustinea ca populatia creste in progresie geometrica in timp ce mijloacele de subzistenta cresc in progresie matematica. Teoria sa este cunoscuta sub numele de malthusianism, iar ca o consecinta a acestei relatii dintre populatie si starea economica, Malthus considera ca saracia, bolile, epidemiile si razboaiele sunt factori pozitivi pentru omenire, dat fiind ca asigura echilibrul intre numarul populatiei si cantitatea mijloacelor de subzistenta.

Peste timp teoria sa, degenerata de epigonii nazisti se va dezvolta in tehnicile despre eugenie si Lebensraum.

Si totusi catastrofa malthusiana se prefigureaza asupra capetelor noastre ca o sabie a lui Damocles a secolului XXI. Valurile de migranti din tarile africane si, mai nou arabe, invadeaza o Europa deja slabita economic si din ce in ce mai xenofoba. An de an China adanceste politica de planificare familiala initiata in anii ’70 pentru a controla rata cresterii populatiei, iar frontiera de sud a Statelor Unite este de multa vreme imposibil de supravegheat in fata milioanelor de desperados latino-americani. Tehnologiile futuriste imaginate in scenariile SF despre orasele spatiale se lasa asteptate pentru multa vreme de acum incolo, in vreme ce despaduririle masive si efectul de sera produc consecinte deja palpabile.


Se estimeaza ca in urmatoarele sase decade populatia va “exploda” de la 6,9 miliarde ajungand la 9,5 miliarde in anul 2050. Populatia urbana a lumii va creste de la 3,3 miliarde, cat s-a inregistrat in 2007, pana la 6,4 miliarde in 2050. Cea mai mare crestere a populatiei va avea loc in Africa, care este in curs de dezvoltare. Efectele suprapopularii vor fi extrem de grave rezultand in insuficienta sustinerii intregii populatii deoarece nu vom dispune de resurse suficiente de apa, energie si adapost. Un alt aspect care va inrautati lucrurile este schimbarea climatica care va obliga oamenii sa se mute din zonele inospitaliere si astfel se va dubla cererea pentru mancare, oamenii se vor inghesui in orase iar rezultatul va fi unul devastator: miliarde de oameni vor suferi de foame si de sete si vor locui in conditii extrem de dificile. Consecinta unei situatii de acest gen ar putea fi un conflict civil generalizat.

Mai mult decat atat, suprapopularea are efecte devastatoare la nivelul comportamentului uman. Konrad Lorentz considera ca inmultirea fara masura a omului se face vinovata de multe fenomene negative aparute. Suprapopularea oraselor duce la o lipsa de umanitate, de dragoste fata de semeni. Se pare ca populatia situata intr-o zona rurala retrasa sau in general oamenii izolati au mai multa caldura si respect fata de oameni.

Ok, si care e solutia pentru orasele viitorului? Trebuie sa existe una pentru ca trebuie sa existe o solutie pentru copiii mei…


(textul original pe www.fraudaimobiliara.ro)

Niciun comentariu: