sâmbătă, 9 iulie 2011

Breaking news... forever

Am citit azi un articol de maxima noutate, optimist, plin de verva si m-am bucurat ca am dat de el… glumesc evident, nu mai exista demult asa ceva in tara asta. Deci sa vedem:

Prima Casa 4 ar putea creste numarul tranzactiilor imobiliare
In ultima saptamana a acestei luni, imediat dupa Pasti ar putea deveni functionala noua varianta a programului Prima Casa. Ajuns la varianta 4, programul va fi diferit fata de editiile precedente. Statul, care pana acum garanta integral achizitiile de locuinte, a decis sa imparta cu bancile riscurile creditarii. In acest fel se spera la cresterea numarului de finantari, acordate in conditii mai usoare fata de cele de pe piata. Aceasta ar putea insemna o crestere a numarului de locuinte care isi schimba proprietarul.


Vax, dar nu vax albina ci vax pur si simplu. Si chiar imi doream candva sa devin jurmalist…

Adica acum “sa lansat” Prima Casa 4 pentru ca nu au functionat celelalte, nu e destul de clar. Adica primele trei sau cate variante ori fi fost de Prima Casa nu au fost in stare sa ridice nici macar cu 2-3% numarul tranzactiilor imobiliare si va reusi Prima Casa 4, vax din nou. Adica va fi diferita in sensul ca statul va imparti cu bancile riscurile creditarii, deci sa fiu mai explicit statul cel mai bun garant de pe piata se retrage si lasa bancile sa garanteze, vax si la mai mare. In acest fel va creste numarul de finantari si anume pentru ca bancile nu puteau pana acum sa garanteze creditele desi “le manca undeva” sa o faca, garantarea zic, vax continuu.


Deci, sa ne fie clar macar in ceasul al patrulea daca nu ne-a fost la Prima Casa 1,2 sau 3, programul asta e vax total si nu mai reprezinta decat praf in ochii unor jurnalisti plictisiti de meseria lor. Prima Casa 4 reprezinta esecul clar al guvernului in relansarea pietei imobiliare, un esec cu atat mai catastrofal cu cat acum, prin varianta a patra a programului guvernul se dovedeste falit si se retrage de la garantarea creditelor, nefiind de altfel foarte activ nici pana acum. Bancile nu vor sari la creditare daca nu sunt stimulate sa o faca, si nu pot fi stimulate decat fiscal de catre stat sau prin cresterea economica de catre piata. Cumparatorii nu se vor inghesui sa isi cumpere o locuinta atata timp cat exista o mare instabilitate in ceea ce priveste veniturile lor viitoare. Iar cresterea numarului de locuinte “care isi schimba proprietarul” nu aduce plus valoare pe piata imobiliara si nu relanseaza in nici un caz constructiile.

Daca “mintile luminate” care sunt entuziasmate de programe stupide gen Prima Casa cred ca guvernul a inventat roata la caruta balcanica se insala. Prima Casa reprezinta de fapt o inginerie financiara care avea obiectivul de a lansa, sau macar de a misca piata imobiliara pe banii altora, ai cumparatorilor, ai firmelor de constructii, mai nou pe banii bancilor, dar in nici un caz pe banii guvernului. Ei, nu a fost sa fie.

Daca guvernul dorea cu adevarat sa relanseze piata imobiliara putea sa aplice reteta folosita pentru prima data de Franklin Roosevelt prin programul New Deal sau Europa Occidentala prin planul Marshall si prin programele nationale de construire a locuintelor sociale. Exista reteta, exista si instrumentul Agentia Nationala pentru Locuinte, vointa si putinta sa fie… dar de la cine sa cerem asa ceva.

(textul original pe www.fraudaimobiliara.ro)

Niciun comentariu: